Wat te doen bij langdurig verzuim bij (hoog)begaafde leerlingen

Wat te doen bij langdurig verzuim bij (hoog)begaafde leerlingen

‍Jouw update over talentontwikkeling

Maart 2024

Hoe laat je talent van (hoog)begaafde jongeren van 10-18 jaar tot bloei komen? Bureau Talent biedt expertise, training en begeleiding op maat, online en offline.


Interview met Frans Jordaan

Bureau Talent interviewde Frans Jordaan, directeur-bestuurder van VO Samenwerkingsverband Amstelland en de Meerlanden, over de mogelijkheden voor hoogbegaafde leerlingen bij langdurig verzuim in het voortgezet onderwijs en hoe we als maatschappij zouden kunnen voorkomen dat meer leerlingen thuis komen te zitten.

 

Frans Jordaan, SWV Amstelland en de Meerlanden – Congresmanager.com

 In de regio Amstelland en de Meerlanden valt op dat zo’n 30 tot 40 van de 80 leerlingen die langdurig verzuimen, hoogbegaafd of dubbel-bijzonder zijn. Deze groep vertoont vaak combinaties van psychische klachten, autismespectrumstoornissen (ASS), en andere uitdagingen. Er is onder deze groep behoefte aan meer individuele aandacht in het onderwijs, maar het onderwijssysteem is nog niet voldoende ingericht voor maatwerk. Dit is praktisch onhaalbaar met slechts één docent voor een klas, redeneert Jordaan. Bij de huidige onderwijsvorm zijn altijd groepselementen aanwezig omdat het onderwijs is ingericht op grotere klassen.

 

Wanneer er niet voldoende aandacht is voor de individuele behoeften van een leerling kan een leerling thuis komen te zitten. Verzuim duidt vaak op problemen, variërend van verveling tot sociale angst en onzekerheid. Jordaan benadrukt daarom het belang om verzuim serieus te nemen en vroegtijdig met de leerling in gesprek te gaan.

 

Benieuwd geworden naar de inzichten van Frans Jordaan? Lees de rest van het interview via onze website.


Nieuwe Brochure Thuiszitters en Schooluitval

Het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid heeft recentelijk een waardevolle nieuwe brochure uitgebracht, gericht op het thema van schooluitval en thuiszitten onder hoogbegaafde leerlingen. Deze brochure biedt kennis en praktische handvatten voor ouders, hulpverleners en onderwijsprofessionals die te maken hebben met deze uitdagingen. Je kunt de brochure lezen via de website van het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid. Je kunt het bijbehorende webinar hier terugkijken.

 

Ook bij Bureau Talent staan wij klaar om advies en ondersteuning te bieden wanneer leerlingen uitvallen of dreigen uit te vallen. Onze begeleiders hebben ruime ervaring in het omgaan met hoogbegaafde en thuiszittende leerlingen en zijn uitgerust om op maat gemaakte oplossingen te bieden. Daarnaast kan Bureau Talent meedenken en advies geven op beleidsgebied. Onze Talentprojecten kunnen verder een waardevol middel zijn. Daarover lees je in het bericht hieronder meer.

 

Heb je vragen over onze diensten of wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Suzanne Oskam.

 

Geef je op voor onze sociale kaart. | Talentstimuleren.nl


In de 'aan' stand met de Talentprojecten

Voor (hoog)begaafde leerlingen die thuiszitten of moeite hebben om zich te motiveren voor school, kunnen de Talentprojecten van Bureau Talent een waardevol middel zijn om weer in de ‘aan’ stand te komen. Wat kunnen onze Talentprojecten precies betekenen voor deze doelgroep?

 

De Talentprojecten bieden thuiszittende (hoog)begaafde leerlingen de mogelijkheid om hun academische vaardigheden te ontwikkelen terwijl zij hun interessegebieden verkennen. Met onze Talentprojecten slaan leerlingen een brug hiertussen om weer gemotiveerd aan schoolwerk te beginnen. Stel je voor: als een opdracht gaat over iets wat je echt leuk vindt, wordt het veel makkelijker om eraan te werken, toch?

 

Onze digitale verrijkingsprojecten bieden een breed scala aan onderwerpen van kunst en cultuur tot wetenschap en techniek, waaronder projecten waarbij leerlingen met een onderwerp naar keuze aan de slag kunnen. Heeft jouw kind een passie voor voetbal? Ontdek ons Talentproject Beweging van de Mens. Of is videogames spelen meer hun ding? Kijk dan uit naar ons nieuwe Talentproject Games, beschikbaar na de zomervakantie!

 

Behalve dat de Talentprojecten boeiende onderwerpen hebben, zijn ze speciaal ontworpen om aan te sluiten bij de behoeften van (hoog)begaafde leerlingen die op zoek zijn naar meer uitdaging. Als jouw kind of leerling thuiszit of zich verveelt door herhaling en een te laag tempo in de les, bieden de Talentprojecten uitdaging op maat, met een duidelijke structuur en de vrijheid om op eigen tempo te werken.

 

Benieuwd of de Talentprojecten iets kunnen betekenen voor jouw thuiszittende kind? Vraag een demo-account en meer informatie aan bij Suzanne Oskam.


Middelstegracht 87f

2312 TT Leiden
Nederland


‍+31 71 7850850

info@bureautalent.nl

www.bureautalent.nl

Als je onze update niet meer wil ontvangen, kan je je hier afmelden .